Nuffnang Ads

Friday, 4 January 2013

3 TEMPAT TER - FAVOURITE...

salam jumaat , kengkawan !

termengah2 rasanya daku . maklum lah baru lepas balik smayang jumaat berjemaah sesame ngan kengkawan handai . paling x tahan jalan kaki bawah mentari ciptaan ilahi yg sentiasa memancarkan cahaya secare konsisten . berpeloh2 ni hah badan den . bukan nak merungut ye ! dah biasa pon jenjalan p masjid ... boley bilang ngan sempoa cina laa ak p masjid ngan motor , kereta bagaii ... sebonarnya , ak mmg xda motor sndiri ! ha7 .... rini  ustaz pesan , apa pon amalan kita , nawaitu tu yg penting . pape pon , best apa jenjalan p masjid . ley exercise 2 kali * p&balik * . 2 in 1 , u olls ...

oley kerana hati ini meronta2 xmau study lg & otak mula menangis terhenjut2 mahukan rehat .. maka ak bg chance laa kt dua organ 2 rehat sikit . kih5 !! sempena ari baik lagi panas yg sesuai sgt nak jemur baju2 & bantal busuk nie , ak akan kongsi ngan korang 3 tempat ter-favourite ak . kire cam tempat impian sejak ak mumaiyiz lg . nak tau x nie ? sila angkat kaki sampai paras gigi tanda stuju ... =P


1 . MEKAH

bunyi jer mekah , pasti hati smue org meng-ia-kan bahwa ini lah tempaat yg paling korang nak pegi bukan ?? xkira org kaya , separuh kaya & x kaya2 pon smue ad keinginan membuak2 mahu menjadi tetamu Allah . Mekah bak kata org adalah the holi-est place in the world *for muslims* sbb aktiviti rukun islam ke-5 akan berlangsung di sini . di sini kita akan saksikan species Homo Sapiens berbeza wane kulit , ketinggian dan kelebaran saiz kuku & tengkok dr seantero dunia dan cakerawala Allah hadir tok sama2 wukuf di arafah , tawaf di kaabah dan melakukan pelbagai ibadat sampingan yg lain . lau ad mase2 free , ley la usha2 tasbih2 tulang unta , kurma - kurmi ala Yusoof Taiiyob , jubah wanita & lelaki dan lain2 . hihi .. kebiasaan nya , para jemaah & jemaah-ati akan bawa pulang air zam2 utk sedare mare yg menanti penuh pengharapan . inshallah , one day moge Allah permudah kan ak & korang smue dpt duit halal bebanyak & ley bwk 1 family p Mekah ..




*mau menjadi tetamu Allah*


2. PULAU SEGALA PULAU


haa ... 1 lg , ak memang suka sangat ngan pulau . obses sesangat tp xda la sampai fanatik gila2 . pulau yg ak minati tidak termasuk pulau pinang hokey sbb penang mne ad tmpt yg best2 sgt . xda laut jernih yg ley nampak ikan2 , sotong2 gurita bagai . bangunan2 pencakar langit dah bnyk giler kt sini . develop sesangat ! & siyesly rasa sesak nafas kot sbb dh xda interaksi ngan pokok2 kayu - kayan ! udara yg sgt x fresh ! dats y ak prefer nak p pulau2 sbb xda kilang2 , asap2 hitam kelabu hijau & kebersihan , kesegaran udara yg sentiasa terjaga 24-jam ! maksud ak , still bnyk la pokok2 ijau berdiri angkuh & megah di sana sini .. ha7 .. petang2 ley jenjalan di gigi rongak air ... sambil menikmati angin2 bayu membuai2 rambut & menyapa lembut muka . anda juga akan menyedari tona kulit anda turun mendadak dari skala 4 ke skala 10 .. kulit akan hangus  ibarat bff kepada mangsa kebakaran ! ha7 *gurau*



                                                             
*kejernihan air tanpa bantuan sebotol chlorine pon*




3 . NEGARA 4 MUSIM

ni satu lagi lokasi yg buat ak meroyan sesangat ! negara 4 musim ... mesia ad  musim jaa . so , x cukup utk merebut ati ak . kakaka ! korang tau x mesia ad musim apa ? musim panas ngan musim tengkujuh jer !  musim buah , musim budak sunat ngan musim org kahwin x dikira sama skali . musim menuai padi juga nampak nya kurang berjaya menggoyang goncangkan iman ak yg melekat kuat  ngan 4 musim itu . haha ! dalam banyak2 musim 2 , ak paling x suka musim panas sbb ak memang jenis x tahan panas . lau pon ramai yg suka berjemur , ak nak p berjemur ngan boxer sekeping skali ngan minah saleh mmg xkan sesekali ! haks tuii .. ha7 . tp , yg baik nya musim panas nie , baju2 cpt jer kering & peniaga2 air dr pelbagai perisa akan bahagia melampau  kerana mereka akan mengaut duit secara pukal . untung laa .. !!


lg 3 musim iaitu musim bunga , musim luruh & musim sejuk ! musim bunga xda la best sgt kot sbb ley tgk bunga je pon . kat mesia pon banyk jer species2 bunga . lagi unik kot .. kat negara mat saleh ase nya xda bunga Rafflesia . bunga taik ayam pon xakan di temui di sana . so , unik nya mesia ! ngeh7 .. korang , ak ni species yg suka sejuk drpd panas ! tengok kwn2 stdy oversea , ke-jeles-an ku mula menghantui diri .... alangkah best nya lau ak boley main ngan salji bagai . nak2x !! siap boleh main2 jual2 ais batu kacang  kot . alahaii (=.=)'' ..lau ak kat sana , dah lama ak buka bisnes nii ... haha! negara2 yg ad 4 musim ni juga kaya ngan natural beauty ! air terjun laa , gunung-ganang yg bersalji & macam2 lagi laa . musim luruh plak kita bley saksikan pokok2 kebotakan & mengalami keguguran daun ! ini lah akibat nya consumed MSG bebanyak ! haissh ..                                  

                                               



                                                             
*musim pokok kebotakan*







*tempat strategik bukak kedai ais kacang*
                                       
bye !                                                                

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...