Nuffnang Ads

Monday, 14 January 2013

AKU JADI CIKGU # part 2

slm , smue  ..

waktu dan saat ini , ak nak sambung balik pengalaman ak jd CIKGU SANDARAN dulu . siyesly , pengalaman jd cikgu memang meneveskan ak . macam2 lah pikir malam sblom bertugas  . esok nak pakai baju kaler apa , nak buat camne xpresi muka plus boley ka ak jd cikgu cikgi nie ? perasaan takot & neves dok pakat maii serang otak , perasaan ak . tetibe cam rasa nak bersara plak ! hahaha ! haks tuii ! dalam pada tue , otak ak terus bekerjasama menakut2 kan perasaan ak tak henti2 ! mai je macam2 laa perasaan yg bodoh & melaghakan ak .. paling mencuakkan ak , cane reaksi petame bebudak nie ? dah la budak sekolah menengah kot ! nak xnak , malas nak layan feeling2 neves xtentu hala tue smue .. akhirnya , ak paksa mata tutup jugak sbb tak nak mata sembab esok lau x cukup tidor ..

pagi2 besok , lepas solat subuh .. maka ak mulalah nak gosok pakaian smue lah .. seblom tue , pikir punye pikir nak pakai baju apa lah nie ? akhirnya , kini pasti ak nak pakai baju tshirt berkolar ngan seluar slack je ! lau boleh , ak nak je baham seluar track ngan tshirt bodoh ! boley jadi cikgu PJ .. wakakaka ! ak mane lah ad baju kemeje time tue .. habis p angkut mase nak masuk U . ak jugak menolak lembut request abah menyuruh ak pakai baju batik dia ! hahaha .. xnak.xnak  ! kasut jugak ak tinggai kat U , maka tanpa segan silu dan tanpa bayaran , ak amek pakai kasut abah ! erm , pandai2 je padan kan . xyah ak nak sauk selipar jepun @ kasut bot p mengajar .

lepas smue selesai , pakai smue ok suam2 kopi susu .. maka p lah ak menuju ke sekolah tersebut . mak aii , sejuk kot ... halangan berhadapan ngan kabus sejuk serta lubang2 yg berkeliaran jelas di atas jalan raya ! lepas halangan berjaya ak hadapi ngan tenang , ak berjaya sampai tanpa sebarang koyakan pada baju mahu kehelan pada rangka bahu ! mase mula2 masok , orang2 tua yang tgh membaham nasi di kantin sekolah pandang pelik je kat ku . hishh ! tanpa mempedulikan jelingan tajam depa smue , ak susun atur langkah kaki menuju ke bilik guru . nak sampai bilik guru tue , kene plak lalu kelas2 plak ! smue budak2 nie lempar keras pandangan kt aku . maklomlah cikgu baru ! lol , hahaha ... =P

nerves trus merancak kan dengupan jantung serta hempedu ak . masuk je bilik guru , mudir bg jadual mengajar ak ! well.well. kene ajar sns, maths budak form1-3 ... eksaited tetap ad sbb first time nak hajor budak2 secare official ni hah . then , ak diberi tempat duduk . masuk je cikgu2 lain , kene lah buat2 senyum2 manis . bekenalan lah ak sesame mereka smue . macam2 jenis jugak cikgu2 nie . ad yg senyap , bnyk cakap & terlebih cakap pon ad . pape pon , ak happy sebab depa sgt la peramah & x bakhil ilmu dan senyuman !


tibe mase ak masuk kelas , cam cikgu2 lain .. bawa marker pen ngan buku2 .. tp , xda la setimbon kan . agak menarik laa ngajar budak2 nie . macam2 species laa hado .. yg pompuan memang cool lah sbb pakai tudung labuh2 smue kan . yg laki plak x kalah sbb bakai kopiah bagaii .. nama pon skolah arab kan ? mase  ak mengajar ak tibai je apa yg ad dalam teks book tue . ajar2 2,3 bakol .. suh depa jawab soklan .. camtue je u olls .. jd cikgu nie penat kot ! nak xplain suh budak2 faham bukan senang ! ak relaks je sbb ak pon student kot dulu . xda lah ak nak herdik , hempok ngan batu bata bagaii .. hahahaha .. mati depa , naya ak !

yg best jd cikgu ni haa , boleh 'dera' budak secara berhemah ! ak paling suka lepas habis satu topik , ak bg budak2 bnyk2 latihan ! biar xda masa nak tengok Doremon kt rumah .. jahat ke weii ? hahaha ! then , ak suka budak2 buat soalan secare rawak kt depan . macam2 reaksi ada ! cuak , nak terkencing pon ada . lau budak2 dah bosan dengaq ak bercakap ntah pape , maka tiba lah masa kene buat aktiviti . macam2 la ak buat . quiz , bijak sifir , kongsi pengalaman n bla3 . adakah ini cool ? =.=

sebab ak pon muda trang tang2 , maka ak anggap depa cam anak beranak je . konsep ak mudah , janji ko hormat ak , inshallah ak janji xkan syg kau ! ish , silap2 ! depa hormat ak , ak pon bg lolipop kat depa .. maksud nya ak layan baik depa . xda makna ak nak bg sorang2 lolipop . ak pon makan lolipop 4 taun skali kot . haha ! mengajar budak2 skolah adalah cool sesangat weii ! siyes best ! paling terharu , budak ni panggil ak SIR ! sila terharu skali ngan ak weii .. hahaha

cam tue lah sikit sebanyak pengalaman jd cikgu cikgi . ad bnyk lg sbnrnya .. nti ak sambung laen kali wokess ?

bye !





6 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...