Nuffnang Ads

Friday, 11 January 2013

RESEPI KEK LAPIS SARAWAK





*kayaknya sudah seperti anyaman bakul/tikar suda*

slm , smue !

ekceli , ati aku tengah bunga2 riang nie . maklumlah , ad bape ari lagi nak balik rumah . sudah masanya ak kene mengadap ayahanda & ibunda hamba selepas berbulan2 bertapa lamanya . but then , destinasi yg dituju bukanlah Qlate , tp Kuantan ! nak spend mase ngan kakak ter-chenta sminggu dua dulu .. then , bru balik kampung halaman . my last paper is scheduled this tuesday & malam tue ak akan trus naik bus ngan single seat menuju ke Kuantan . x payah nak citer lebih2 pasai tue , hari nie ak nak share ngan korang  resepi nak buat kek lapis Sarawak . mungkin ad yg prefer beli dr membuat nya ... tp , kepada yg mahu mencabar keupayaan dlm membuat kek , boleh gunakan resepi di bawah . seblom tue , meh tengok pics GOOGLED kek lapis yg sedap di pandang !




                                                                   
*Sedap dipandang , enak dimakan*
                                                                 
                                                                           
*harganya mahal kerana rumit pembuatannya*


                                                                             
*boleh didapati dalam pelbagai jenis warna*
  

                                                                           
*siapa bisa menolak ini , hah?*


  • BAHAN A (dalam kek)
  • 6 biji kuning telur
  • 4 biji putih telur
  • 150 gram gula kastor
  • 100 gram tepung hong kong
  • 1 sudu makan ovelet
  • BAHAN B (dalam kek)
  • 200 gram mentega/butter
  • 3 sudu makan susu pekat
  • BAHAN UTK BHGN LUAR KEK
  • 300 gram putih telur (8 biji putih telur)
  • 190 gram tepung hong kong
  • 150 gram gula kastor
  • 1 sudu makan ovelet
  • 250 gram butter/mentega (cairkan)
  • 50 ml susu cair

Cara-cara

  1. CARA UNTUK MEMBUAT DALAM KEK
  2. Pukul Bahan B hingga sebati.
  3. Pukul Bahan A hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam Bahan B. Gaul sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bhgn pertama masukkan pewarna hijau, bhgn ke 2 masukkan pewarna merah & bhgn ke 3 masukkan pewarna kuning.
  5. Bakar bhgn pertama dulu, bila hampir masak, lapiskan bhgn ke 2 dan seterusnya bhgn ke 3. Buat 3 lapisan.
  6. Bila masak, sejukkan dulu. Apabila sudah betul2 sejuk potonglah kek tersebut berbentuk memanjang. Kemudian potong segitia kecil2 atau segiempat sama. Biarkan dulu.
  7. CARA UNTUK MEMBUAT LAPISAN LUAR KEK
  8. Pukul putih telur hingga kembang. Kemudian pukul semua bahan kecuali mentega cair. Akhir sekali barulah masukkan mentega cair. Gaul rata & sebati.
  9. Bakar lapisan pertama sebanyak 5 sudu makan. Bila hampir masak susunkan kek yang telah dipotong tadi di atasnya. Masukkan adunan di atasnya sehingga menutupi semua kek yang telah dipotong. Bakar lagi.
  10. Bila hampir masak susun lagi kek yang telah dipotong tadi. Buatlah begitu sehingga semua adunan habis.
  11. GUNA ACUAN 81/2 x 81/2 inci
                                                                                                                                                                                                                                         


*SELAMAT MENCUBA*







13 comments:

  1. ing .... mu la try buat ... sedap weii waso kek lapis sawok nie !

    ReplyDelete
  2. untung lah Dayah ! lau xnak , bg2 lah sikit sini .. =P

    ReplyDelete
  3. hahaha..jauh sgt kalau dkt dh bg dh..

    ReplyDelete
  4. haha..lain kali la..dh nk blik pn..

    ReplyDelete
  5. Salam kenalan.. tgk jer dah terliur nih.. ehehe.. jemput lawat blog sy yer
    http://pearlbeautymomma.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Bole ta na ltak cheese dlm bhn2 utk luar tu?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...