Nuffnang Ads

Tuesday, 8 January 2013

ZAMAN BEBUDAK DULU

Slm tengahari u olls !

bile otak mula di bebani rase kemalasan melampau , badan malas bekerjasama nak siapkan tugasan , kerja bagaii .. tetibe rasa alangkah best nya lau ak boley putar balik masa ke 14 tahun lalu . ini bukan bermakna ak mau lari dari membesar dan menggalas tanggungjawab wokey ! tapi kekadang masa lampau sering kali menggamit & mengundah gulanakan perasaan ak ... sehingga hinggap seketoii perasaan yg merasuah ak mengatakan  zaman bebudak dulu lg best ! & to be honest , itu memang btoii !

zaman bebudak ak dulu memang sgt la best nya ! x tau  cane nak describe ngan kata2 ! zaman yg mana ak hanya tahu bersuka ria petang siang malam , cuba bnyk perkara yg baru sehari harian & xperlu nak pikiaq pasai masalah org lain , cane nak score paper penulisan & xperlu terhegeh2 nak pikir masalah ekonomi negara yg kurang stabil . makk aii best kot . memang tersangat laa heaven ! nak compare ngan bebudak zaman millenium sekarang , beza nya mungkin menyamai kedalaman laut China Selatan . bebudak millenium dah xkluar rumah sibok melincahkan jari jemari bermain handphone & ipad .

jadual mase bebudak dulu tersangat laa padat , mengalahkan retiss yg xda job! meh hayati besame ..

6.30-7.30 pg : selepas ayam jantan jalankan tugas , mak pula amek alih . slalu dengar mak membebel dengan kadar 20 perkataan per saat menyuruh ak solat subuh !

7.30-8.30 pg : selesai gumpal2 kain selimut sumbat dlm almari , pakai2 baju seluar & makan sarapan berjemaah ! mak ak x kan bg kluor lau x makan pepagi . reason nya  x nak ak mgemis mintak makanan kt umah org lain .

9.00-12 tgh : bersiap nak p serang semak samun belakang umah kawan ! cantik spot dia , then perah idea cane nak bina markas . smue org sibuk buat tugasan memasing ! sesiapa yg malas , automatically di buang dr group tanpa notis . lepas markas selesai , maka kire nya 1 kerajaan sudah terbentuk .

12.30 -1.30 ptg : balik mandi ala2 kerbau , solat zohor & makan tgh hari ! makan banyak sbb nak amek hati mak bg ak main lepas ni ! ha7 .. *gurau erk , mak ak mmg masak sedap tauu !

2.30 - 4.30 ptg : operasi melayan hindustan ! tangkap sedu sedan 2,3 titik lps tue tdor simpan tenaga nak beriadah lepas asar .

5.00-7.00 mlm : games bola beracun , zero point , lompat galah , susun tin karat 4 tingkat take place . main2 sampai langit bertukar gelap . cepat2 balik sbb dulu sgt takot terserempak hantu ... then , lps tue smue org lelah sambil hidong terkembang2 memaksa oksigen masuk lebih !

8.00-9.30 mlm : usai solat maghrib , kene p pulak mengadap guru Al-Quran . ni tok bekalan hidop dunio & akhirat . so , jgn berkire yer smue . ha7 ! biasa r lau tok2 guru td naik kan suara lau ak salah tajwid , slah sebut . teguran nak suh kita jd org pndai mengaji . better depa naikkan suara laa dari depa tegur korang ngan suara kepit cane ? x ke meledak ak ketawa ?

9.30-10.00 mlm : sbb badan pon dah letih kalah pengerusi PBSM Zimbabwe , maka mata dengan mudah tanpa bicara manis tertutup nak tdor ! mase kecik2 suka tdor kat ruang tamu sambil pelok2 mak . lepas tue ,  kesian abah kena slalu angkt msuk bilik tdor . nampak sgt abah syg ak ... Bhahaha ! dulu , xpa lah badan sekeping cam plywood ..

camtu lah sehari - harian aktiviti ak !skrng aq sedar zaman bebudak dh berakhir dah ... &  makin lame makin besar badan maka makin besar jugalah tanggungjawab yg kene pikol . oh , tidak ak dh jd org dewasa skrng ! well , pape pon , pengalaman2 dulu x penah ak liquid paper kan sbb itu kenangan manis yg sentiasa ad sentimental value bg ak !

bye !
=)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...