Nuffnang Ads

Thursday, 12 December 2013

RESEPI AYAM GORENG SEDAP GILER

assalamualaikum ...

even i'm a guy, i love cooking ! da reason i love cooking is i really enjoy eating foods. saya seorang yang agak cerewet psl makan, bt doesnt mean yg ak suka makan benda2 mewah ke apa. makanan yg org anggap kampung df pandangan zahir tu lg lazat zillion times dr western food laa bla4. senang citer, kalau ada depan mata aku nasi putih, ulam, BUDU dan ikan goreng panas, sure punye 2,3 kali tambah nasi. mmg puas hati kan.

nak citer, ak suka jgk makan ayam goreng. my fav yg crispy nyum2. yummyhhh! sedap makan begitu shj atau baham ngan nasi. mmg terangkat. below is my recipe for crispy plus wangi nyer chikkken .. Kampung version.

bahan2 very d simple one. ttp mata knfirm boleh buat okeyy.

+ garam
+ ajinomoto
+ 3,4 ulas bwg putih
+ halia
+ ayam yg sudah dipotong (size terpulang)


semua bahan diatas kcuali ayam, ditumbuk guna lesung batu dan digaul bersama. lumurkan pada ayam seadanya. ayam kalau kelar2 lgi cun sbb bahan2 td akan meresap masuk ke dlm ayam. after 5-10 mins, readdyy nak goreng. nak pastikan ayam tu best, dan xlembik pastikan minyak is supper hoott oit. api hendaklah sederhana shj, xbesar n xkecik sgt. dh cnfirm minyak dah cukup panas, boleh letakkan ayam!! goreng sampai ayam betol2 masak. angkat & coverkan ngan tisu utk xnak bg berminyak sgt. readyy to eat & goo !!

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...