Nuffnang Ads

Wednesday, 8 October 2014

Semua manusia itu diuji

assalamualaikum !

alhamdullilah msih diberikan peluang utk bernafas di bumi Allah =) . hari ni best gak sbb class ada dua je, tu pon pg so petang harus lah membuta sejam dua sbb ngantuk sgt bro. so, why nt kan? haha. well, terngiang2 lg bila ddk skali ngan abah, borak2 tnye itu ini. terkeluar lh topik sprti tajuk di atas. 

it is true. semua manusia itu diuji. 

mmg kita tahu dunia bukan dicipta utk bersuka-suki semata2. bukan utk berhibur smpai xingat dunia. the thing is semua org ingat kalau yg Allah bg ujian tu msti yg xbest2. cth, sakit, miskin etc. tp, sedar kah kita kalau si kaya duit berkepuk2 tu pon di uji kot. kekayaan dia tu pon satu ujian. mane dia spend duit dia. sedekah ke dia to needy & poor? satu mentality lg, slalu ad yg kata ' si XX tu kaya, kalau jatuh sakit bla3 duit xhbs pon kalau nak berubat sana sini. makan still mewah2'. TAPI, kita kene ingat, mereka tu juga manusia. kalau makin kaya, makin bakhil, megah & sombong dgn pangkat & harta xde guna juga. so, its fair & square. setiap kita di uji dgn cara yg berbeza. Point nya cuma sama, Allah nk check iman kita. dat's it. orang kaya, tuhan uji cara lain. org miskin dgn cara lain. 

teringat pak saudara aku citer psl satu pondok tahfiz di klantan, sorang hamba Allah bngunkan satu bangunan di situ utk budak2 hafal Al-quran. the best is, semua nya FREE! mashaAllah, mulia sgt hati dia. pondok tu mmg ckp lengkap & siap ambil students dr oversea like kemboja, thailand. moga Allah grant him JANNAH! aku dengar dia cerita tu, tegak je bulu roma. mmg cukup kagum dgn semangat & jasa kebaikan dia. =)


dat's all for now. InshaAllah ketemu lg

p/s. baru smpai USM sehari, dh tingat mak ayah! nxt wk balik lg. midsem break seminggu woii! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...